De Binnenhof

Nummer 21 op de kaart.

De Binnenhof ligt ingesloten tussen drie huizenrijen van de Patrijspoort en de vijver aan de Stuurboordswal. Het gebied was oorspronkelijk ingericht in de wat formele Engelse landschapsstijl, met veel cirkels, verlagingen en verhogingen. De afgelopen jaren heeft het gebied een wat wilder karakter gekregen dat dichter bij het gedachtegoed van Louis Le Roy ligt.

Langs de vijver is er veel riet, hoefblad, een houtril en een heuse lindelaan. Rond de vijver is een wandelpad aangelegd. Aan de lindenlaan staat een rij hardstenen paaltjes die afkomstig zijn van het Stadhuis aan de Grote Markt. Ook zijn er twee granieten beelden – de ‘Wachters’ – afkomstig van een oude brug uit Utrecht.

In De Binnenhof zijn verschillende bomen geplant die inmiddels flink volwassen zijn. We treffen er o.a. berken, wilgen, een amberboom, een treurwilg, leilindes, een plataan en een esdoorn aan. Er is een ronde kruiden- en groentetuin aangelegd en er is in de afgelopen jaren steeds meer fruit bijgekomen, waaronder rode en zwarte bessen, kruisbessen, wijnbessen, frambozen en druiven. In het gebied staan ook enkele fruitbomen. Op het grasveld kunnen kinderen ravotten.

De tuinen van de omwonenden grenzen aan het LeRoy gebied, er zijn vloeiende overgangen van privé naar openbaar.
Door betrokken omwonenden wordt het gras gemaaid, druiven- en bessenstruiken gesnoeid, heggen bijgekipt, bolacacia’s en lindes geknot, en onkruid op steencirkels en paden verwijderd.

De Binnenhof heeft een eigen website die in eerste instantie bedoeld is ter ondersteuning van onderhoudswerkzaamheden door de bewoners.

1

1 De Zandbank 

Startpunt wandelroute door de Le Roy-gebieden...

Lees meer..

2

2 De Werf

 

Lees meer

3

3 Moestuinen Kraaiennest
Lees meer

4

4 De Bijenstal


Lees meer

5

5 Het LeRoy-huis


Lees meer

6

5 Het Wilgenbos


Lees meer

7

7 Ecokathedraal


Lees meer

8

8 Koepeltuin


Lees meer

9

9 Appelhof


Lees meer

10

10 Circuit


Lees meer

11

11 Pinetum


Lees meer

12

12 Stadswegtuin


Lees meer

13

13 Buurtvuur


Lees meer

14

14 Smulbos

 

Lees meer

15

15 Salamanderpoel

Lees meer

16

16 Bijentuin

Lees meer

17

17 Fruittuin

Lees meer

18

18 Moestuinen Want

Lees meer

19

19 Boomgaard Want

Lees meer

20

20 Duinen

 

Lees meer

21

21 Binnenhof

 

Lees meer

Snel naar een ander gebied: