Zwermen in Lewenborg

De grote verhuizing…… Voor veel mensen heeft het iets angstaanjagends: de bijenzwerm die je in de maanden mei en juni kunt tegenkomen. 10.000, 20.000 of meer bijen in een snel bewegende wolk – op weg naar een nieuwe behuizing. De zwermbehoefte is onderdeel van het bijenorganisme, omdat het de natuurlijke voortplanting is van honingbijen.

Mogelijk heb je in de komende maanden het geluk een zwerm bijen te zien. Zo niet, dan bestaat er nog een kleine kans op in juli. Mei en juni zijn voor de bijen de zwermmaanden bij uitstek.

Het is tegenwoordig wel een tref, zo’n zwerm bijen. De meeste imkers doen er veel aan zwermen te voorkomen, maar wij van de bijenstal 'Langszij de wilgen' willen juist wel bijen laten zwermen omdat het een natuurlijk iets is. Doordat bijen zwermen houden zij hun eigen ritme aan van de geboorte van een nieuw bijenvolk....

Mocht u in Lewenborg een zwerm bijen in uw tuin/boom/struik hebben gekregen, 

dan kunt u de volgende imkers van Lewenborg bellen of sms-sen:

Gabe Bosma  06 - 40 70 87 84

Sieni Pijper     06 - 52 07 54 45

 

Kijk eerst even onder de knop Stichting - Documenten of je met een zwerm honingbijen van doen hebt.  Daar vindt je ook tips wat te doen als het andere insecten zoals hommels of wespen zijn.

 


« Terug