Pinetum


Het Pinetum Quatrebras werd in februari 2010 geopend door wethouder Jannie Visscher. Aanvankelijk wilde de gemeente het hier gelegen fietspad verbreden en rechttrekken voor een betere fietsverbinding richting Garmerwolde. Toen bewoners hier tegen in het geweer kwamen en een alternatief plan voorstelden was het idee van een pinetum geboren.

Een Pinetum is een verzameling van naalbomen en conifieren.  Er zijn in Lewenborg tientallen soorten samengebracht. De naam Quatrebras verwijst naar de naam die de viersprong Noorddijkerweg en Oude Stadsweg vroeger droeg. De indeling van de tuin is geïnspireerd door ontwerpen van de tuinarchitect Hendrik Copijn die ondermeer het Pinetum Blijdenstein in Hilversum ontwierp. De tuin heeft gebogen paden met slingerend verloop om de indruk van een grotere diepte te wekken. Een bocht rondend kom je telkens nieuwe verrassende doorkijkjes tegen.

Een paar grote bomen aan de huizenzijde van Het Pinetum worden in de winter al enige jaren gebruikt als ‘roestbomen’ door ransuilen. De uilen zitten hier overdag veilig bij elkaar in de beschutting van de groenblijvende takken. In sommige winters zijn het er meer dan een dozijn.

Kijk onder 'Links' voor de website van Het Pinetum

eigenhoutje haalt een wilg naar benedeneigenhoutje haalt een wilg naar beneden
een uit de krachten gegroeide wilg, die gevaarlijk werd, kon door Eigen Houtje in fase naar beneden gebracht worden, zodat er een mooie knotwilg ontstaan is als mede een dikke houtwal